Kortlægning af Danmarks Ungdom

Ordskælv har besøgt hele Danmark for at få lokale unge, til at deltage i vores nationale ungdomspolitiske bogudgivelse “Kortlægning af Danmarks Ungdom”.

 

Kontoret for Psykogeografi hos Ordskælv arbejder med billedkunstnerisk kortlægning af unges kulturelle landskaber.

“Kortlægning af Danmarks Ungdom” er et billedkunstnerisk demokrati og -vidensprojekt i samarbejde mellem unge og kulturinstitutioner i hele landet.

Vores formål er, at styrke unges identiteter som kulturaktive medborgere ved at give dem en platform til at udtrykke sig, definere deres eget lokalområde, og hjælpe dem på vej til at give et billedkunstnerisk bidrag til offentligheden.

I denne proces skaber og formidler vi viden om ungekultur både for offentligheden, men især også for kultur-institutionerne og den offentlige forvaltning, hvor vi ser et behov for øget indsigt i unges liv.

Baggrund for vores projekt

Vi tog første spadestik til dette projekt i oktober 2018, til Ungekulturens Topmøde på Ragnarock - Museet for Pop, Rock og Ungdomskultur, hvor vi blevet inviteret til at udvikle et nyt kunst og -kulturprojekt, som kunne gå på tværs af kommunegrænser i hovedstadsregionen.

Vi stillede os selv spørgsmålet": “Hvordan kan vi fortælle resten af Danmark, hvordan det er at være ung på tværs af landet?”.

På det tidspunkt var “vi” tre aktivister i Unges Laboratorier for Kunst (ULK) på SMK og var blevet inviteret som sådan. Vi lærte på topmødet at mange kulturinstitutioner gerne vil engagere deres lokale unge, men samtidig er fortvivlede over hvordan de skal imødekomme unge og de unge forstår sjældent hvordan kulturinstitutioner vedkommer dem. Vi lærte også at mange unge føler usikkerhed overfor kulturdomænet og ofte tænker lokalpolitik, som noget der rent og skært sker gennem kommunalvalg. Vi opfandt derfor en anderledes og lettilgængelig måde at engagere unge i demokrati, byplanlægning og kultur og - ungdomspolitik, ved at invitere lokale unge til at udtrykke sig og give dem en platform, hvorfra deres opfattelser kan få indflydelse på de vigtige beslutninger, der tages af lokalpolitikere, kulturinstitutioner og byplanlæggere og vigtigst af alt - at de unge får en opfattelse af at de har potentiale til at forandre ting. Det er derfor vigtigt, at komme til de unge, indgyde dem skabertrang og sammen med dem reflektere over dét at udtrykke sig i offentligheden og sammenhænge mellem deltagelse og demokrati. Det er dét, vi gør i vores workshops.

Gennem vores workshop sætter vi gang i de unges tanker om, hvem de er, og om det lokalsamfund, de lever i, og om den kultur, de er en vigtig del af. Vi vender deres tanker på hovedet, og vækker deres nysgerrighed og kreativitet, når de skal fortolke deres lokalområde gennem billedarbejde.

Bogen udkommer januar 2022 på Ordskælv.

Vores partnere

nordea.png
KMC_Logo stor tekst under.png
Tuborgfondet-Logotype-Red-RGB.jpg
Forrige
Forrige

Medskabernetværket

Næste
Næste

Global Writing Lockdown